Ce s-a întâmplat la Cernobîl

Cernobil

Un nou serial HBO denumit Cernobil este pe buzele tuturor romanilor si are succes la public pentru ca prezinta tragedia traita prin ochii tuturor: angajatii de la centrala nucleara, pompieri, sefi de partid, oameni simpli sau specialisti in radiatii. Multi dintre voi va intrebati ce s-a intamplat de fapt atunci si o sa incerc sa va prezint tot ce s-a petrecut in data de 26 aprilie 1986.

Ce a provocat explozia de la Centrala Nucleara de la Cernobil?

Centrala de la Cernobil era situata intr-o zona impadurita la 130 km distanta de Kiev si era formata din 4 reactoare nucleare de tip RBMK-1000. Proiectul sovietic avea un miez de reactor care continea tije de combustibil radioactiv de uraniu. Pentru a se mentine o anumita temperatura si pentru a nu risca supraincalzirea se folosea ca moderator blocuri de grafit in interiorul carora se aflau incastrate tije de control din bor.

Pe 25 aprilie, echipajul Centralei de la Cernobil a inceput pregatirile pentru un test pentru a observa cat timp vor functiona turbinele in anumite conditii. Pentru ca testul sa fie executat in siguranta, puterea reactorului trebuia redusa la 30%, dar pentru ca autoritatile sovietice nu au aprobat asa ceva, reactorul a fost setat la 50% din capacitatea sa, iar computerele si sitemele de siguranta au fost inchise.

In ziua urmatoare, pe 26 aprilie 1986, echipa de la Cernobil a primit aprobarea pentru reducerea capacitatii reactorului. Un operator a uitat sa reseteze un aparat si nivelul de producere a energiei s-a redus de la 50% la 1%. Apoi s-a incercat sa se mareasca nivelul de producere a energiei si s-au introdus simultan prea multe tije de control dupa ce au fost scoase. Nivelul energetic a crescut dramatic si reactorul a fost distrus.

La ce ora a avut loc evenimentul nefericit care a ramas in istorie ca cel mai grav de acest gen?

La ora 01:30 s-a produs o explozie care a distrus capsula de beton din jurul reactorului, un incendiu puternic a izbucnit, iar radiatiile si gazele au fost luate de vant. S-a incercat sa se stinga incendiul cu apa, iar pompierii nu stiau ca sunt expusi la radiatii. S-a renuntat la aceasta actiune pentru ca se inundau si alte reactoare. Apoi, s-a incercat sa se arunce peste incendiu 2400 de tone de plumb si 800 de tone de nisip din elicoptere militare, dar nu a fost o mutare inteleapta pentru ca sub aceste materiale, temperatura din reactor a crescut, iar radiatiile s-au intensificat. S-a gasit o solutie pana la urma si miezul a fost racit cu azot.

Urmarile accidentului nuclear

Primele persoane care au decedat la scurta vreme dupa accident au fost 31 de muncitori care lucrau la centrala sau pompieri care au fost expusi la radiatii puternice. Peste 800.000 de oameni care au pus umarul la operatiunile de curatare de la Cernobil au avut mari probleme de sanatate in urmatorii ani. Multi copii s-au imbolnavit pentru ca au baut lapte de la vacile contaminate. In zilele noastre, se construieste inca o structura protectoare de ciment peste cea veche.

You may also like...

2 Responses

  1. Dumitru says:

    Iti mai zic eu ce s-a intamplat. Ceausescu s-a facut pierdut pe toata perioada, el care era oniprezent. Noua ne-au dat de la dispensar o pastila de iod, “impotriva radiatiilor”. Multe femei au nascut copii cu malformatii, dar s-a tinut ciocul mic.
    In aer tiuia parca ceva si era o caldura ciudata. Prima ploaie care a spalat aerul acela ne-a prins prin oras.
    Oficial, am aflat de Cernobal de la Europa Libera, ca la noi nu s-a spus nimic.

    • Alin says:

      Foarte bune aceste informatii din perspectiva unui locuitor din Romania. Eram copil cand s-a intamplat nenorocirea asta si imi amintesc ca mi s-a spus sa nu ies afara. Dar asta, dupa cateva zile bune de la accidentul de la centrala nucleara de la Cernobil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share via
Copy link