Totul despre coronavirus in Romania
S-au confirmat inca 2 cazuri de coronavirus in Romania. O femeie din Timis si un barbat din Maramures au febra, tuse si dureri musculare. Cei doi au calatorit in Italia unde unt multe cazuri ale acestei boli care face ravagii in China. Femeia este in stare buna, dar barbatul este internat la terapie intensiva in Cluj.
Toti credeam ca virusul nu va ajunge in Europa sau ca va fi tinut sub control. In Italia nu s-a reusit acest lucru si au fost probleme mari chiar in spitalul unde au fost internati bolnavii. Pentru ca traim in Europa unde toti putem sa ne deplasam in orice tara dorim, virusul poate ajunge dintr-o regiune in alta in cateva ore. Franta are 4 focare confirmate: Oise (Nord), Bretagne (West), Dijon (Est), Haute-Savoie (Alpi, sud-est), cu 38 de cazuri positive covid-19. Covid-19 este denumirea stiintifica a coronavirusului.
Nu este cazul sa fim disperati, dar sa nu luam totul in gluma. Presa are prostul obicei sa exagereze si sa prezinte doar o parte din adevar. Organizaţia Mondială a Sănătăţii reaminteşte că 60.000 de persoane mor anual în Europa din cauza gripei sezoniere.
47 de persoane au murit de gripa in Romania in acest ultim sezon.
Peste 8.200 de elevi din București au gripă. Acestea sunt date oficiale. Sunt cifre mult mai mari fata de noul virus.
Traim intr-o perioada in care exista cei mai buni medici si in SUA se pare ca s-a descoperit un vaccin impotriva acestui virus care a pornit din China. Cei mai afectati sunt cei cu varsta de peste 70 de ani, asa ca aveti grija de parintii si de bunicii vostri.
Cum sa te protejezi de coronavirus?
Ne spălăm cât mai des pe mâini, bine bine cu săpun, ca să ne protejăm. Pare un sfat banal, dar este cea mai importantă măsură prin care ne putem proteja. Putem folosi și dezinfectant, cel puțin 60% alcool.
Evităm să ne atingem fața cu mâinile fără să fim spălați.
Dacă nu am avut contact cu cineva suspect/confirmat cu coronavirus STĂM ACASĂ (dar sunăm și la medicul de familie pentru indicații) la primele semne similare răcelii/virozei: febră, tuse, dureri musculare, oboseală.
Daca am avut contact cu cineva suspect/confirmat de coronavirus si avem simptomele de mai sus, sunam la 112.
De preferat să stăm la cel puțin 1 metru de cei care strănută/tușesc.
De preferat să evităm călătoriile sau participarea la evenimente publice mai ales dacă facem parte din categoriile vulnerabile la coronavirus: cel puțin 70 de ani, diabet, boli cardiovasculare, hepatite, boli oncologice, etc.
Măștile de față sunt eficiente în a bloca răspândirea infecției dacă sunt purtate de cei care deja sunt bolnavi și de cei aflați în apropierea celor bolnavi. Important: nu refolosiți masca și înlocuiți-o când devine umedă.
Tușim și strănutăm în cot sau în batistă. Aruncăm la coș batista/șervețelul și apoi ne spălăm pe mâini.
Virusul este periculos în special pentru persoanele de peste 70 de ani și cele deja afectate de o altă boală. O bună parte din cazuri sunt ușoare sau moderate (estimările pe datele din Wuhan spun că 8 din 10): de exemplu primul britanic infectat cu coronavirus deja s-a vindecat.
Nu luați antibiotice. Aruncați banii degeaba pentru că nu vă vor proteja de coronavirus. Nici homeopatele sau untdelemnul nu sunt utile. Usturoiul e util doar pentru că îi poate ține pe ceilalți la distanță. 🙂 Dormiți cel puțin 7 ore pe noapte, mâncați sănătos și variat, dar mâncarea să fie bine gătită și faceți mișcare – sunt cele mai eficiente modalități de a stimula imunitatea.
FOARTE IMPORTANT: Aveți încredere în medicul vostru. Nu tot ce veți citi/vedea pe internet este informație reală. Panica dauneaza grav sănătății !
Informații serioase în limba română se găsesc pe pagina Ministerului Sănătății
Recent Comments